Ердоган прие оставката на зет си
Ердоган прие оставката на зет си / Gulliver/Getty Images
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като отново е изложил пред него притесненията на Анкара относно приемането на Финландия и Швеция в Алианса, предаде Франс прес, като цитира изявление на турското президентство.

"Докато Швеция и Финландия не покажат ясно солидарността си с Турция по фундаментални въпроси, особено борбата с тероризма, Турция няма да гледа позитивно на тяхното присъединяването им към НАТО", заявил е Ердоган.

Ердоган: Не можем да приемем в НАТО терористични организации

Анкара предизвика криза в НАТО, чийто член е, като се противопостави на присъединяването на двете скандинавски страни към Алианса. Хелзинки и Стокхолм взеха решение да се кандидатират за членство след руското нашествие в Украйна и получиха подкрепата на голямото мнозинство от страните членки.

Анкара обаче ги обвинява, че дават подслон на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която турските власти смятат за терористична организация.

След разговора си с Ердоган Столтенберг заяви в Туитър, че "опасенията в сферата на сигурността на всички съюзници  трябва да бъдат взети предвид. Дискусиите продължават".
Процедурата за разширяване на НАТО изисква решение с единодушие.
БТА