/ Gulliver/Getty Images
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в тържествен концерт, посветен на Деня на победата, който се състоя на 30 август в президентския комплекс, съобщи Анадолската агенция.  Преди концерта Ердоган говори пред  участниците в мероприятието. 

"Ние знаем истинските намерения на тези, които, използвайки Гърция, като и преди сто години, се опитват да похабят нашето време и енергия.  Гърция не се явява наш конкурент нито в политическо, нито в икономическо, нито във военно отношение", заяви Ердоган. Той отбеляза, че провокативните действия на Гърция са недопустими.

 "Гърция отправи предизвикателство към НАТО и нейните съюзници, което започна с нарушаването на нашето въздушно пространство и продължи с радиолокационно прихващане с (ракетни системи) С-300 на нашите самолети", посочи турският президент.  Държавният глава на Турция засегна и въпроса за доставките на бойни самолети F-35.

Предлагайки на Гърция F-35, които не дадоха на нас, САЩ откриха пътя за руски системи за противовъздушна отбрана, защото те се оказаха в една система с тези самолети. Заради системите за ПВО, които ние купихме, не ни дадоха F-35. Но на нас ни е все едно. Ние имаме възможност да произвеждаме всеки продукт, който ни отказват, каза Ердоган.

Турският президент завърши изказването си с думите: "Ние ще превърнем 2023 година- 100 годишнината на нашата Република, в начало на нов пробив, който ще превърне второто столетие на нашата
Република в "столетие на Турция". С целите за 2053 година, изпълнението на които вече започна, ние  се стремим да изведем нашата страна на върха на световната лига. Това е достойно за стогодишнината на нашата Република".
БТА