/ БГНЕС
"Турция продължава решително борбата си срещу тероризма в Сирия, както го прави още от времето на администрацията на президента на САЩ Барак Обама, а предупрежденията ѝ, че някой ден може да нахлуе изневиделица в тази страна, не са напразни". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване пред журналисти в самолета на връщане от посещение в Украйна вчера, предаде частната турска телевизия НТВ.

"Не е напразно, когато казваме "може да дойдем внезапно някоя нощ" (в Сирия, бел.ред.). Това ще бъде направено, когато му дойде времето", заяви Ердоган и добави, че никой не бива да поставя под въпрос готовността на Анкара да предприеме действия.

Той отново отправи обвинения към САЩ, че оказват подкрепа на кюрдските бойци в Сирия, смятани от Турция за терористи.

"САЩ и коалиционните сили са тези, които на първо място подхранват тероризма в Сирия; правеха го безмилостно и продължават да го правят", каза той, визирайки подкрепата на САЩ за кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН).

Ердоган подчерта, че Анкара няма апетити към Сирия и че териториалната цялост на тази страна е важна за Турция.

"Ние не гледаме към територията на Сирия, защото сирийският народ са наши братя. Нямаме такъв проблем там. За нас е важна целостта на тяхната територия. Режимът трябва да е наясно с това", отбеляза той.

Ердоган заяви, че Анкара поема отговорност за разрешаването на сирийския проблем в името на регионалния мир и за да защити Турция от заплахи. 

В отговор на въпрос дали ще започне процес на помирение между Анкара и Дамаск, Ердоган отговори, че "политическият диалог или дипломацията между държавите никога не могат да бъдат прекъснати" и изтъкна необходимостта от осигуряването на по-нататъшни стъпки.
БТА