ЕП отхвърли въвеждането на тримесечни доклади за еврофондовете у нас
ЕП отхвърли въвеждането на тримесечни доклади за еврофондовете у нас / снимкa: БГНЕС

Европейският парламент отхвърли предложението да се въведат доклади на три месеца за използването на структурните европейски фондове от България. Това стана при гласуване на доклад за освобождаването от отговорност на Европейската комисия във връзка с изпълнението на европейския бюджет за финансовата 2007 г. Предложението за въвеждане на тримесечни доклади по управлението на структурните фондове в България и Румъния беше отхвърлено с 250 гласа "за", 224 "против" и 9 "въздържали се".

 

Вместо него беше приет текст, който настоява за "отговорно и ефективно управление" на средствата от тези фондове, информира пресслужбата на Европейския парламент. Към доклада беше добавено изменение, предложено от европейските депутати Кристиан Вигенин, Адриан Северин и Паулу Казака от името на Групата на Партията на европейските социалисти /ПЕС/. То гласи: Европейската комисия не се отнесе с необходимата сериозност към подготовката на капацитета на Румъния и България за усвояване на финансови средства в областта на селскостопанската и кохезионната политика и изявления и действия на Комисията във връзка с това бяха заблуждаващи не само за Европейския парламент, но и за българското и румънското правителство и бяха една от причините за загубата на средства от тези страни".

 

В друг текст, отнасящ се за България, Европейският парламент "изисква от Европейската комисия да му представи специален доклад за състоянието на управлението и контрола на средствата на Общността в България, който да обхваща периода до 15 юли 2009 г." Отхвърлена бе поправка, призоваваща Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ да предаде на Европейския парламент резултатите от свои разследвания в България, като на нейно място беше приет следният текст: "Призовава ОЛАФ да предаде резултатите от продължаващите проверки на ОЛАФ в държави членки".

 

Европейската комисия взе под внимание решението на Европейския парламент. Това заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей за БТА. Той посочи, че възоснова на оценката си за фактите и за ситуацията на място, обаче, Европейската комисия ще реши дали ще е необходим по-нататъшен доклад за управлението на европейските фондове в България.