Електронното правителство ще елиминира корупцията, смята Плевнелиев
Електронното правителство ще елиминира корупцията, смята Плевнелиев / снимка: DarikNews.bg, Христо Христов

Електронното правителство на годишна база ще струва около 300 млн. евро и ще икономисва същата сума всяка година, заяви президентът Росен Плевнелиев пред придружаващите го по време на работното му посещение в САЩ журналисти.

„Но антикорупционният ефект от въвеждането на електронното правителство трудно може да се оцени. Не мога да кажа колко подкупи се плащат сега в администрацията. Eлектронното правителство решително ще ликвидира тази практика. Няма да има нужда от администрация на средно и ниско ниво, тъй като чрез електронното правителство необходимите услуги ще се предоставят без посредник”, подчерта президентът.

Но на високо ниво, за съжаление, винаги има корупция и така е по целия свят, продължи той. „Там, където се работи с много милиони, за съжаление, винаги има и проблеми. Казвам го в прав текст. Корупционни скандали, както вече казах, непрекъснато избухват навсякъде, но на високо ниво”, обясни още българският президент, цитиран от БТА.

„Премахването на корупцията на ниско и средно ниво ще доведе до минимум и корупцията на високо ниво. Когато хората на средно ниво в администрацията например носят отговорност и документират всяка обществена поръчка, всяка услуга и слагат подписа си, те ще вразумят и министрите. Моята мечта е средното ниво в администрацията да може да каже „не” на министъра”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.