/ iStock/Getty Images
Американските федерални власти екзекутираха бивш наркотрафикант, осъден на смърт заради серия убийства. Това е предпоследната екзекуция на федерално ниво, извършена по време на мандата на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Петдесет и две годишният афроамериканец Кори Джонсън бе екзекутиран със смъртоносна инжекция в затвор в щата Индиана. През 1992 г. той беше част от банда, извършила десетина убийства в района на Ричмънд в щата Вирджиния. Той беше осъден от федерален съд за участие в седем от тези убийства.

Последните думи на Джонсън към близките на жертвите му бяха: "Бих искал да кажа още преди това, че съжалявам, но не знаех как да го направя. Надявам се, че ще намерите покой".

Днес се очаква да бъде изпълнена последната екзекуция по време на администрацията на Тръмп. Четиридесет и осем годишният Дъстин Хигс бе осъден на смърт за отвличането и убийството на три жени близо до Вашингтон през 1996 г.

Съдия отложи с няколко седмици екзекуциите на Джонсън и Хигс заради прекарана от тях през декември зараза с коронавируса, но апелативен съд анулира това решение. Върховният съд вчера одобри решението на апелативния съд и така се стигна до изпълнението на първата от двете екзекуции.
БТА