Експерти: Сретен Йосич няма да прости за екстрадицията му от България
Експерти: Сретен Йосич няма да прости за екстрадицията му от България / снимкa: БГНЕС

Арестуваният сръбски наркобос Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, е прекарал нощта в полицейското управление в Белград. До момента той не е дал показания във връзка със съмненията, че е свързан с убийството на собственика на хърватското списание „Национал” Иво Пуканич.

 

Йосич е обжалвал решението на съда, тъй като е бил задържан следобед, а решението затова е било връчено едва вечерта. Според адвоката на наркобоса Зденко Томанович, той ще изчака отговора на жалбата и след това ще даде показания пред полицията.

 

След арестуването на Сретен Йосич сръбските медии напомнят за връзката на България с известния мафиот. Белградският вестник „Политика” твърди, че по време на пребиването на Йоца Амстердам неговото име е свързвано с най-големите доставки на наркотици и убийства в софийския подземен свят. „Политика” припомня също, че българският парламент е формирал комисия, която трябва да установи дали са верни твърденията на Йосич, че през 90-те години в България е бил под защитата на тайните служби и на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, сегашен кмет на София и най-сериозен кандидат за премиер на новото българско правителство.

 

Поставя се и въпросът дали са точни твърденията на Йосич, че у нас е бил под защитата на Борисов или това е само отмъщение към човека, който по това време е предупреждавал, че сръбският мафиот го заплашва и че е загрижен за сигурността си.

 

Сръбските медии правят връзка между факта, че в един период Бойко Борисов е имал частна охранителна фирма, която се е грижила за сигурността на Тодор Живков и престолонаследника Симеон Сакскобургготски, но и за хора от подземния свят. На основата на тези факти в Белград се правят изводи, че може би оттогава датира познанството между Борисов и Йосич, защото независимо, че не е направена връзка между тях, те са се движели в едни и същи среди и може би тогава са се запознали. Дали обаче са си сътрудничили не е ясно, пише „Политика”, повтаряйки познатите вече предположения на сръбските медии.

 

Сръбски експерти, специалисти за балканската организирана престъпност, обаче заявиха пред Дарик, че Йоца Амстердам никога няма да прости на хората, свързани с екстрадирането му от България  в Холандия, както и за прекараните години в холандски затвор. Според тях Сретен преднамерено е спекулирал с името на Бойко Борисов и това представлява тихото отмъщение на наркобоса. След еврочленството на България и усилията й докрай да разчисти сметките си с организирана престъпност, Йосич е преценил, че това е най-добрият начин да удари своите противници у нас и да ги дискредитира политически, считат още белградски експерти.