Еколозите приветстваха ангажираността на ЕС по отношение на климата
Еколозите приветстваха ангажираността на ЕС по отношение на климата / netinfo
Екологични организации приветстваха ангажиментите, поети днес от европейските ръководители в полза на борбата с глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Те изразиха задоволство най-вече от популязирането на възобновяемите енергийни източници, без то да бъде обвързано с ядрената енергетика, както настояваше Франция.

Природозащитниците от "Грийнпийс" похвалиха решимостта на Европейския съюз да ограничи емисиите на газове с парников ефект с най-малко 20 процента до 2020 г.

Организацията, която често се отнася критично към решенията на ЕС, дори смята, че това е най-важното решение след приемането на Протокола от Киото и че то засилва водещата роля на европейците в борбата с климатичните промени.

"Грийнпийс" одобри също набелязаната цел в срок до 2020 г. възобновяемите енергоизточници задължително да покриват до 20 на сто от енергийните нужди на страните от ЕС.

Опитите на френския президент Жак Ширак да "размени" подкрепата си за възобновяемите енергийни източници за подкрепа в полза на ядрената енергетика, нямаха успех, отбелязва екоорганизацията.