/ iStock/Getty Images
Европейската комисия одобри серия от многомилиардни пакети за държавна подкрепа за Гърция, Полша и Португалия, за да помогне за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса чрез безвъзмездни средства и гаранции за заем, предаде Ройтерс.

ЕК прекратява наказателна процедура срещу България

Комисията, която прилага антитръстовия регламент на ЕС, разхлаби правилата си миналия месец, за да позволи на правителствата на ЕС да подкрепят бизнеса и банките, след като фабриките започнаха да затварят врати, а на европейците беше наредено да стоят у дома, за да спрат разпространението на вируса.

В поредица от изявления в петък и в събота Комисията одобри програма за държавна помощ за 13 милиарда евро за португалската икономика, план за държавни гаранции за Полша в размер на 22 милиарда евро и схема за 2 милиарда евро за Гърция.

Счита се, че схемите не нарушават конкуренцията в ЕС.

"Този план за държавни гаранции в Полша ще помогне на полските предприятия да покрият непосредствените си оборотни средства и инвестиционни нужди", заяви в изявление изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер.

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

За Португалия Вестагер заяви, че 13-те милиарда евро ще "дадат възможност на Португалия да предоставя директни безвъзмездни средства и публични гаранции за заеми, за да помогне на малки и средни предприятия, както и на големи компании да покрият нуждите от инвестиции и оборотни средства".

Гръцката схема позволява държавни гаранции за заеми от оборотен капитал, каза Вестагер.
БГНЕС