/ thinkstock
Европейската комисия настоятелно призовава България да въведе директивата за качеството на въздуха, както и да въведе изцяло правото на ЕС за временната забрана и изземане на средствата и облагите от престъпна дейност.

Чист въздух ще има само с политическа воля и консенсус, смята министър Димов

ЕК призова България и Чехия да приведат своето законодателство за качеството на въздуха в съответствие с европейските правила. Двете държави показват пропуски във въвеждането на няколко разпоредби на директивата в своето законодателство, като някои важни принципни разпоредби не са отразени правилно в националното право.

Съгласно общностното законодателство държавите от ЕС са длъжни да предприемат подходящи мерки за свеждане до минимум на продължителността на времето на превишаване на допустимите стойности. Комисията изразява загриженост за определението в законодателство на България, което не отговаря на това изискване.

България и Чехия получават официални уведомителни писма с двумесечен срок за отговор. Ако държавите не отговорят, ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.

ЕК призова още България и Румъния да въведат изцяло правото на ЕС за временната забрана (замразяване/запор) и изземане (конфискация) на средствата и облагите от престъпна дейност.

С директивата се установяват минималните правила за обезпечаването на имущество при възможно последващо изземане и за отнемането на имущество при наказателни дела. Благодарение на действащите разпоредби на ЕС това улеснява националните власти при отнемането и възстановяването на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС, се посочва в съобщението.

Според законодателството на ЕС "облаги" е всяка икономическа изгода, придобита пряко или косвено в резултат на престъпна дейност, а "средства" - всяка собственост, използвана или предназначена за използване за извършване на престъпна дейност. Запорът и отнемането на собственост, придобита чрез престъпна дейност, лишават престъпниците от тяхното незаконно придобито имущество. Това е много важно средство за борба с организираната престъпност и начин да се прекрати "изпирането на облаги" от престъпна дейност и повторното им влагане в законни или незаконни бизнес дейности.

Държавите от ЕС трябваше да въведат директивата в националното си законодателство до 4 октомври 2015 година. България и Румъния не са изпратили уведомления до ЕК за национални мерки. Затова днес ЕК реши да изпрати мотивирани становища. България и Румъния разполагат с два месеца за отговор, а в противен случай ЕК може да реши да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати официално уведомително писмо на България за неправилното прилагане на законодателството в областта на убежището. Комисията е установила, че недостатъците в българската система за предоставяне на убежище и свързаните с нея помощни услуги са в нарушение на директивите за процедурите за убежище, за условията на приемане и Хартата на основните права.

Опасенията се отнасят до настаняването и законното представителство на непридружени непълнолетни; правилното откриване и подпомагане на уязвими кандидати за убежище; предоставянето на подходяща правна помощ; задържането на кандидати за убежище и защитните мерки в рамките на процедурата по задържане.

Ако България не предприеме действия в следващите два месеца, ЕК може да изпрати мотивирано становище по този въпрос, се посочва в съобщението.
БТА