/ Gulliver/Getty Images
Европейската комисия потвърди препоръката си за замразяване на 65 на сто от средствата за Унгария по фондовете за сближаване. Предложението предстои да бъде гласувано на 19 декември от Съвета на ЕС и за да бъде утвърдено, следва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство.

За да не загуби еврофинансиране: Унгария с ново антикорупционно законодателство

Според ЕК, въпреки предприетите от Будапеща стъпки досега, все още остават съмненията, че европейските средства може да бъдат използвани в разрез с правилата на ЕС. Допълва се, че Унгария не е успяла да приложи в срок до 19 ноември подготвените мерки. Комисията отбелязва, че сред тези мерки са въвеждането на съдебен надзор над решенията на прокуратурата.

Предложението на ЕК, първоначално представено на 18 септември, предвижда замразяването на 7,5 милиарда евро по програми от фондовете за сближаване.

Комисията уточнява, че е дала одобрение за унгарския план за икономическо възстановяване. Когато стане възможно средствата да бъдат отпуснати, те ще послужат включително за намаляване на зависимостта на Унгария от вноса на горива, отбеляза на пресконферениця зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Унгария ще предостави на Украйна финансова помощ от близо 200 млн. долара

В съобщението на комисията се пояснява, че 5,8 милиарда евро по плана ще бъдат отпуснати, едва след като Будапеща изпълни 27 поставени условия.
БТА