Пътнически самолет А320, изпълняващ полет от Александрия за Кайро, бе отвлечен тази сутрин. Самолетът кацна в Ларнака. Кипърското външно министерство идентифицира похитителя като Сеиф Ад Дин Мустафа.

В следобедните часове кризата с отвлечения самолет бе разрешена, всички пътници и членове на екипажа бяха освободени, а похитителят се предаде на властите, след което бе арестуван.

Похитителят на самолета в Кипър се предаде на полицията

Във връзка със случилото се офисът на египетския президент изрази голяма признателност на ръководството и правителството на Република Кипър за подкрепата им и тясното сътрудничество с египетските власти за разрешаването на инцидента с отвлечения самолет.

Кипърските власти демонстрираха оперативни и професионални действия при разрешаването на сложни проблеми в сферата на сигурността, се казва в изявление на офиса на египетския президент.

В самолета са пътували и 21 чужденци - осем американци, четирима британци, четирима холандци, двама белгийци, един французин, един сириец и един италианец, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от АФП. Останалите пътници най-вероятно са били египтяни.

Министерството на гражданската авиация увери, че самолетът е транспортирал общо 81 пътници, докато авиокомпанията "Иджиптеър" твърди, че на борда е имало само 55 пътници, отбелязва АФП.

Египтянин отвлече самолет в Кипър иска среща с бившата си жена
netinfo

Кой е похитителят на полет MS181

Първоначално египетска телевизия предаде, че той е египетският гражданин Ибрахим Самаха, но съпругата му каза по телефона за друг египетски канал, че той е бил един от освободените заложници и няма връзка с отвличането.

Кипърското външно министерство идентифицира похитителя като Сеиф Ад Дин Мустафа, който според кипърски медии отправил лични и политически искания. Похитителят поискал освобождаването от затвора на жени от политическата опозиция в Египет и поискал да му бъде дадено убежище в Европа, според държавната телевизия.

Той също така поискал да разговаря с бившата си съпруга, която е кипърка. Полицията издирва жената, за да я доведе на летището.

Исканията бяха написани на арабски език в писмо, което мъжът хвърлил от прозореца на самолета, което кипърската полиция след това превела. Представител на кипърското външно министерство заяви, че инцидентът с отвличането на самолет на египетската авиокомпания "Иджиптеър" вероятно не е свързан с тероризъм и отбеляза, че похитителят изглежда е "психически нестабилен", предаде Ройтерс.

Същевременно египетският премиер Шериф Исмаил потвърди, че мъжът е египетски гражданин, който в определени моменти казвал, че иска да се срещне с представители на Европейския съюз, а в други - че иска самолетът да стигне до друго летище, без да уточни кое.

Подробности за похитителя на самолета и мотивите му четете тук

Кипърските власти са установили, че коланът, носен от похитителя, не е съдържал експлозиви, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от Ройтерс.

Египтянин отвлече самолет в Кипър иска среща с бившата си жена
netinfo

Отвличането на самолета не е терористичен акт

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис потвърди, че отвличането на самолета не е терористичен акт.

По-рано днес египетските власти съобщиа, че самолетът, който изпълнявал вътрешен полет MS181, е бил отвлечен.

Еърбъс А 320 на "Иджиптеър" кацна днес в 8.46 ч. на летището в Ларнака. Самолетът е пътувал от Александрия за Кайро.

Трийсет минути след излитането на самолета от Александрия, мъж е отишъл в пилотската кабина и е поискал от екипажа да приземи самолета на летището в Ларнака, като е заплашил, че носи колан с експлозиви.

На аеропорта се намират министрите на отбраната, на транспорта и на външните работи на Република Кипър. Разположени са линейки. Външният министър на островната държава Йоанис Касулидис е в контакт с египетския си колега. Летището в Ларнака е затворено и всички самолети с полети до там са отклонени към летището в Пафос.

Всички сили по сигурността в Кипър са вдигнати под тревога. Съставени са групи за управление на критичната ситуация, пише още изданието.

Източник: БТА, БГНЕС, снимки: БГНЕС