Похитителят на самолета в Кипър се предаде на полицията
Похитителят на самолета в Кипър се предаде на полицията / БГНЕС

Похитителят на пътнически самолет на египетската авиокомпания „Иджиптеър", принуден да кацне в Кипър, беше арестуван, а седемте души, които бяха държани като заложници на борда, бяха освободени, съобщи египтеското министерство на гражданската авиация, цитирано от ДПА.

Отвличането на самолета в Кипър не е терористичен акт

Пилотът и вторият пилот на самолета, египетска стюардеса, служител от охраната и трима пътници бяха взети са заложници, след като мъж отвлече полет 181 от Александрия за Кайро, принуждавайки самолета да кацне на международното летище в Ларнака тази сутрин, посочи египетският министър на гражданската авиация Шериф Фати.

Преговори с похитителя доведоха до освобождаването на всички хора на борда с изключение на петима чужденци и част от екипажа, съобщи министерството на авиацията по-рано.

Вижте как един от пилотите бяга от похитения самолет:

Друг египетски самолет транспортира освободените заложници до Египет по-рано днес.

Появиха се различни сведения за броя на пътниците, които са били на борда на самолета, и за броя на задържаните заложници.

Фати каза пред журналисти в Кайро, че е имало общо 55 пасажери на борда на самолета, като в предишни информации се съобщаваше за 56 или 81 пътници. Фати не уточни, дали в тази бройка е включен и екипажът.

Кипърските власти са установили, че коланът, носен от похитителя, не е съдържал експлозиви, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от Ройтерс.

"Силите за сигурност в Кипър потвърдиха, че поясът с експлозиви, носен от мъжа, който отвлече самолета, е бил фалшив", посочва министерството. Кипърският външен министър заяви, че похитителят бил свързал с кабел няколко панела от мобилни телефони под формата на колан, който имитирал пояс с експлозиви, посочи кипърският външен министър Йоанис Касулидис, цитиран от ДПА.

"Имахме подозрения, но искахме да играем на сигурно", отбелязва Касулидис.

Първоначално египетска телевизия предаде, че той е египетският гражданин Ибрахим Самаха, но съпругата му каза по телефона за друг египетски канал, че той е бил един от освободените заложници и няма връзка с отвличането.

Египтянин отвлече самолет в Кипър, иска среща с бившата си жена

Кипърското външно министерство идентифицира похитителя като Сеиф Ад Дин Мустафа, който според кипърски медии отправил лични и политически искания. Похитителят поискал освобождаването от затвора на жени от политическата опозиция в Египет и поискал да му бъде дадено убежище в Европа, според държавната телевизия.

Той също така поискал да разговаря с бившата си съпруга, която е кипърка. Полицията издирва жената, за да я доведе на летището.

Исканията бяха написани на арабски език в писмо, което мъжът хвърлил от прозореца на самолета, което кипърската полиция след това превела. Представител на кипърското външно министерство заяви, че инцидентът с отвличането на самолет на египетската авиокомпания "Иджиптеър" вероятно не е свързан с тероризъм и отбеляза, че похитителят изглежда е "психически нестабилен", предаде Ройтерс.

Похитителят в Кипър иска освобождаване на затворници и среща с бившата си жена

Същевременно египетският премиер Шериф Исмаил потвърди, че мъжът е египетски гражданин, който в определени моменти казвал, че иска да се срещне с представители на Европейския съюз, а в други - че иска самолетът да стигне до друго летище, без да уточни кое.

Исмаил каза пред журналисти, че властите ще разпитат похитителя, за да изяснят истинските му мотиви, които засега остават неизвестни.

Отвлеченият самолет ще замине за Кайро заедно с всички пътници, които са били на борда, съобщи новинарският портал "Ал Уатан", като се позовава на представители на националния авиопревозвач на Египет, предаде ТАСС.

Планира се самолетът, който бе освободен в следобедните часове, да се върне в Кайро в 20 часа местно време, посочиха представителите като добавиха, че египетският министър на гражданската авиация Шериф Фати заедно с редица официални представители ще заминат с частен самолет за Ларнака, за да се срещнат лично с пътниците и екипажа на самолета.

Фати планира да се срещне с кипърски официални представители, за да им благодари за усилията за освобождаването и проявената координация.

Самолетът на египетската авиокомпания "Иджиптеър" (EgyptAir) с около 60 пътници на борда беше отвлечен и принуден да кацне на летището в кипърския пристанищен град Ларнака малко след 8.30 ч. тази сутрин.

В самолета са пътували и 21 чужденци - осем американци, четирима британци, четирима холандци, двама белгийци, един французин, един сириец и един италианец, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от АФП. Останалите пътници най-вероятно са били египтяни.

Източник: БТА