/ БГНЕС
Една жена загина при ракетен удар, нанесен от територията на Ливан по град Сафед в Северен Израел, съобщи ДПА, позовавайки се на израелски медии и службата за спешна медицинска помощ "Маген Давид Адом".

Седем души с наранявания са били откарани в болница, съобщи началникът на спасителната служба Ели Бин. Израелските медии съобщават и за прекъсвания на електрозахранването в някои градове в северноизралеския район Галилея, в който живеят около 40 000 души.

Тази сутрин в северната част на страната е имало няколко сигнала за ракетни нападения, макар че не е било ясно откъдето точно идват атаките, съобщиха израелските военни.
Откакто войната в ивицата Газа започна, по израелско-ливанската граница неведнъж е имало сблъсъци между израелската армия и бойци на проиранското ливанско движение "Хизбула" или други въоръжени групировки, отбелязва ДПА.

Според подкрепяната от Иран шиитска милиция от началото на конфликта са загинали близо 200 бойци на "Хизбула". Множество цивилни от двете страни също са станали жертва на трансграничните нападения. Десетки хиляди жители бяха принудени да напуснат домовете си от двете страни на границата на фона на най-сериозната ескалация на напрежението след Израелско-ливанската война през 2006 г.

Сблъсъците по северната граница на Израел предизвикваха опасения за прерастване на конфликта, започнал на 7 октомври, предизвикан от безпрецедентното трансгранично нападение на бойци на палестинската ислямистка организация "Хамас" в Южен Израел, при което 1200 души бяха убити, а около 240 - отвлечени.

По данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа масираната сухопътна и въздушна израелска офанзива е довела до смъртта на 28 473 души на територията на палестинския анклав.
Симеон Томов/БТА