Един прострелян и седем в ареста след полицейския час във Фъргюсън
Един прострелян и седем в ареста след полицейския час във Фъргюсън / снимки: Guliver/Getty Images

Един човек е бил прострелян и тежко ранен, а седем са арестувани в ранните часове на днешния ден, когато избухнаха нови сблъсъци между полицията и протестиращи в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис, щата Мисури, информира Ройтерс.

Множество протестиращи останаха по улиците след началото на полицейския час (от полунощ до 5.00 ч. сутринта). Силите на реда използваха високоговорители, за да призоват хората да се разпръснат незабавно. Полицаи, екипирани с газови маски и големи щитове, бяха разположени между и върху бронирани автомобили.

Полицейски капитан съобщи, че един човек е бил прострелян в ресторант и е в критично състояние. Полицията не може да идентифицира жертвата. Стреляно е по полицаи, предполагаемият извършител все още се издирва, каза капитанът. Седем души са били арестувани, защото не са последвали призива да се разпръснат след началото на полицейския час. Били използвани димки, а по-късно и сълзотворен газ, когато полицията се опитала да достигне жертвата в ресторанта, а не във връзка с полицейския час. Простреляният бил закаран в болница от минувачи преди полицаите да успеят да стигнат до него.

Неизвестно лице е стреляло по преминаващ полицейски автомобил, отбелязва БТА.

Сълзотворният газ и димките разпръснаха протестиращите, част от които скандираха „Няма правосъдие. Няма полицейски час. Няма мир”. Други хора в тълпата призоваваха събралите се да не напредват към полицейските кордони.

Губернаторът на щата Джей Никсън обяви извънредно положение и полицейски час във Фъргюсън след седмица на расово напрежение, протести и мародерства, последвали фаталния инцидент на 9 август, когато 18-годишният Майкъл Браун бе застрелян от полицая Дарън Уилсън.