Един от мозъците на атентатите в Мумбай пребивавал в Босна
Един от мозъците на атентатите в Мумбай пребивавал в Босна / снимкa: БГНЕС

Един от предполагаемите „мозъци“ на атентатите в Мумбай, Заки-ур-Рехман Лахви, е пребивавал в Босна по време и след войната (1992-1995) и обучавал бойци и служители на полицията, пише босненски вестник, цитиран от БГНЕС.

Вестник „Глас Сръпске“ съобщава, като се позовава на местен експерт в борбата срещу тероризма, че Лахви, който беше задържан тази седмица в Пакистан, е обучавал муджахидини, които се сражавали редом до босненските мюсюлмански сили по време на войната в Босна. Той е пребивавал в страната през 1994 г., както и след края на войната, през 1996 и 1997 г., съобщава експертът Джевад Галияшевич.

„Заки-ур-Рехман Лахви е създал през 1994 г. в Босна организацията Харакат ул-Алса, станала известна с участието си в отвличането на индийски самолет със 160 души на борда“, заявява Галяшевич, цитиран от вестника. Самолетът Еърбъс А-300 на Индийските авиолинии беше отвлечен през декември 1999 г. Пътниците и членовете на екипажа бяха държани за заложници от пет въздушни пирати в продължение на осем дни, след което бяха освободени. Галияшевич допълва, че организацията съществува и днес в град Заница в Централна Босна с променено име, „Харакат ул-муджахедин“.