Eди Рама
Eди Рама / БГНЕС
Министър-председателят на Албания Еди Рама благодари днес на албанския народ за това, че не се отказа да следва европейската мечта въпреки трудностите, особено през последните три години, белязани от отказите на Европейския съвет за започване на преговорите, разрушителното земетресение в Албания през 2019 г., пандемията и войната в Европа, предаде агенция АТА. 

На пресконференция днес в Брюксел бе обявено началото на преговорите по присъединяване към ЕС на Албания и Република Северна Македония. В пресконференцията участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, министър-председателят на Чешката република Петър Фиала и министър-председателите на Албания и Република Северна Македония – Еди Рама и Димитър Ковачевски.
 

Еди Рама изказа благодарности на председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен, която по думите му „знае и умее да обедини германско-балканското присъствие в тази сграда“ и „да се бори за всички държави-членки и за стремящите се към членство страни".

Рама благодари на още една дама от Германия, без която, по думите му „нямаше да сме тук днес“ - Ангела Меркел, и я поздрави за рождения ѝ ден.

Албанският премиер отбеляза „неуморните усилия на френското председателство и на президента Еманюел Макрон и неговия екип“, които по думите му са работили ден и нощ, особено по време на срещата на върха на НАТО, за да стигнат до окончателното френско предложение, което „проправи пътя за разрешаване на една абсурдна безизходица“.

 Еди Рама: Ако не бъде прието френското предложение в Северна Македония, ще вървим отделно към ЕС

Рама отправи благодарности и към министър-председателя на Чехия за това, че е пътувал от Прага до Брюксел, за да придвижи напред интеграцията на Западните Балкани от името на чешкото председателство.

"Знаем, че това не е началото на края, а е краят на началото“, каза албанският премиер и допълни: „Просто трябва да изградим силна европейска Албания и отворени Западни Балкани, които са устойчиви и демократични".
 
БТА