Джузепе Конте
Джузепе Конте / БГНЕС
Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви в Долната камара, че новото му правителство ще се стреми да прокара „нов сезон на реформи“.

Новото правителство на Италия положи клетва

Съответното премиерът подчерта при представяне на програмата си преди първия от два вота за доверие, с които изпълнителната власт трябва да преодолее в парламента, отбелязва италианската информационна агенция ANSA.

Матео Салвини се закани, че ще бъде сериозна опозиция вътре и извън парламента

Второто правителство на Конте е съставено на база съюза между Движение „Пет звезди“ и лявоцентристката Демократическа партия (ПД). Двете партии, които са традиционни съперници, сключиха пакт, след като лидерът на „Лига“ и бивш министър на вътрешните работи Матео Салвини излезе от първото правителство на Конте миналия месец.

Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Последният увери каза, че новото му правителство ще се отличава с „трезвост и строгост, така че нашите съграждани да могат да гледат на институциите с обновена вяра“.

Политическа криза в Италия

Конте каза, че „предизвикателството на вътрешния фронт“ е „разширяване на участието в работата на сегменти от населението, които досега са били изключени. Тези (сегменти) са концентрирани преди всичко сред младите хора и жените, особено в Южна Италия“.
Агенция "Фокус"