Джордж Буш пристигна в Сидни за срещата на върха на АТИС
Джордж Буш пристигна в Сидни за срещата на върха на АТИС / netinfo

Американският президент пристигна в Сидни, където ще участва в срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) на 8 и 9 септември, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Мнозинството австралийци не одобряват ръководената от САЩ война в Ирак, въпреки подкрепата на австралийското правителство и изпратените от него войници в Ирак.

Планирано е провеждането на няколко протеста в дните на форума на АТИС. Тяхната кулминация ще бъде масов протестен поход, планиран от организацията "Спрете Буш!" за събота, когато лидерите на страните от азиатско-тихоокеанския регион ще се срещнат в сградата на операта в Сидни, предаде Ройтерс.

Полицията отказа да даде разрешение за провеждане на похода, а властите предприеха най-голямата операция за сигурност в историята на Австралия. Общо 5000 полицаи и войници ще патрулират в центъра на града.

Проучване на общественото мнение, оповестено днес и поръчано от Медицинската асоциация срещу войната, показа, че 52 на сто от австралийците смятат Буш за най-лошият американски президент в историята. Само 32 на сто са на противното мнение.

Демонстрантите планират да проведат митинги и срещу глобалното затопляне, нарушаването на човешките права в Китай и разпространението на ядреното оръжие.

Днес страните от азиатско-тихоокеанския регион започнаха преговори по спорна декларация за климатичните промени, предаде АП.

Според проектодекларация на лидерите на АТИС, предоставена на Ройтерс, ръководителите на страните от азиатско-тихоокеанския регион ще обещаят да гарантират, че преговорите от "кръга Доха" в Световната търговска организация (СТО) "ще влязат в последната си фаза тази година".