Държавният департамент отряза достъпа до компютърната си мрежа
Държавният департамент отряза достъпа до компютърната си мрежа / снимка: Reuters, архив

Държавният департамент на САЩ отряза достъпа до класифицираната си кореспонденция от правителствената компютърна мрежа, след като сайтът „Уикилийкс” публикува огромен брой засекретени документи, съобщи АП.

Мярката ще ограничи драстично броя на правителствените служители, които могат да четат важна дипломатическа кореспонденция. Решението е временно, но ще бъде в сила поне докато не бъдат коригирани слабостите в защитната система на информацията на Държавния департамент, заяви говорителят Пи Джей Кроули.

В същото време Интерпол постави създателя на разобличителния сайт „Уикилийкс” Джулиан Асандж в списък на най-издирваните лица, след като шведските власти издадоха заповед за неговия арест по подозрения в сексуално насилие, съобщи АП. Международната полицейска организация с централа в Лион, Франция, издаде така наречената "червена бележка" за родения в Австралия Асандж, което е равносилно на включването му в списъка на най-издирваните заподозрени.

Решението на Интерпол се очакваше, след като в средата на ноември шведски съд одобри искане за привикването на 39-годишния Асандж за разпит. „Червената бележка”, която беше публикувана на сайта на Интерпол, вероятно ще затрудни пътуването му в чужбина, уточнява БТА.

Асандж, чието местонахождение е неизвестно, е заподозрян в изнасилване, сексуален тормоз и незаконно принуждаване към секс. Той отхвърля обвиненията, които произтичат от срещата му с две жени при посещение в Швеция през август.