Държавният департамент на САЩ критикува Либия за процеса срещу медиците ни
Държавният департамент на САЩ критикува Либия за процеса срещу медиците ни / netinfo

Процесът в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар е включен в разпространения доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека.

Либийският закон утвърждава презумпцията за невинност и правото на правна защита и изисква подсъдимите да бъдат информирани за обвиненията срещу тях. На практика подсъдимите често не биват осведомени в какво са обвинени, редовно се ограничава и контактът им с адвокатите, се казва в доклада.

Държавният департамент припомня развоя на СПИН делото срещу българките и палестинеца и отбелязва, че наложените смъртни присъди са основани на самопризнания, които шестимата медици казват, че са изтръгнати от тях с мъчения. В него е отбелязано също, че подсъдимите са съобщили и за два случая на изнасилване.

Държавният департамент отбелязва, че либийските закони забраняват мъченията, но че има сведения за случаи, в които правителствени служители са измъчвали задържани. Информация за малтретиране трудно се доказва, тъй като много от затворниците са държани в изолация, се казва още в доклада.

Международни наблюдатели изразяват дълбоко безпокойство, че не са разследвани показанията на българските медици, според които те са били подложени на мъчения, и че процесът много се бави, се посочва в доклада.

Като се припомня, че на 19 декември либийски съд потвърди смъртните присъди за шестимата медици, в доклада се отбелязва, че обвиняемите и техните адвокати са имали ограничен достъп до доказателствата, съхранявани от правителството.