Държавната Дума: Русия да признае Абхазия и Южна Осетия
Държавната Дума: Русия да признае Абхазия и Южна Осетия / снимка: БГНЕС

Очаква се Държавната Дума на Русия да приеме специална декларация по проблема с непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия.

Депутатите се обръщат към президента и правителството на Русия с предложение да бъде обсъден въпросът за целесъобразността на признаването независимостта на Абхазия и Южна Осетия, цитира ИТАР-ТАСС документа. Проекторешението се обсъжда от седмица, припомня агенцията.

Комунистическата партия и Либерално-демократическата партия формираха еднозначна позиция, че статутът на републиките следва да бъде признат още сега, съобщи Владимир Никитин, член на комисията по въпросите, свързани с ОНД, от фракцията на Комунистическата партия. Той посочи, че комисията се е спряла на формулировката, която гласи, че в случай на предприемане на военни действия от страна на Грузия или ако страната влезе в НАТО, от страна на Русия ще бъдат предприети решителни действия.

Тази формулировка подразбира точно решителни действия за защита на руските граждани, които живеят на територията на непризнатите републики. Ако признаем независимостта им, веднага ще се окажем в международна изолация, но ние имаме задължения за защита на нашите граждани, каза Игор Баринов, член на същата комисия от партията “Единна Русия”.