/ БГНЕС
Двама турски войници бяха убити, а други трима ранени при атака в Идлиб, Северна Сирия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, като се позоваха на турското министерство на отбраната.

Нападението срещу турския конвой е било извършено по време на операция за "претърсване и сканиране" в провинция Идлиб, която е последната крепост на бунтовниците в Сирия.
Турски и руски войници извършват операции по наблюдение в части от провинцията, съгласно споразумение за прекратяване на огъня, постигнато през март 2020 г., припомня ДПА.

Проирански милиции обстрелваха с ракети американска база в Сирия

В понеделник турски войник бе убит при обстрел на кюрдски милиции в региона Ал-Баб, на около 120 км североизточно от Идлиб, припомня агенцията.

Базираната във Великобритания неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека съобщи, че турският конвой е бил атакуван с крайпътна бомба на шосето между градовете Идлиб и Биниш. Центърът съобщи, че ранените турски войници са били евакуирани в родината с хеликоптер, предаде Асошиейтед прес.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека нападението е извършено от група, известна като "Привърженици на Абу Бакр ал Сидик", която е поемала отговорност и преди за атаки срещу турските сили.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар замина за сирийската граница, за да се срещне с военни командири там, посочва АП.

След постигането на споразумението между Турция и Русия в Северозападна Сирия има спорадична военна активност, отбелязва агенцията. Сирийското правителство, което се съгласи с турско-руското споразумение, обеща да си върне контрола над цялата територия, която загуби по време на 10-годишния конфликт, припомня АП.

ЮНЕСКО призова за защита на обектите на културното наследство в Афганистан

В Северозападна Сирия живеят около четири милиона души, като много от тях са разселени лица от гражданската война, която отне живота на над половин милион души.

Половината от предвоенното сирийското население от 23 милиона е разселено, включително около пет милиона, които са бежанци извън границите на страната, посочва АП.

През февруари миналата година 33 турски войници загинаха при въздушно нападение в Идлиб, което доведе до масиран турски отговор срещу проправителствените сили, припомня агенцията.
БТА