/ ThinkStock/Getty Images
Двама предполагаеми членове на джихадистката група Ислямска държава (ИД), обвинени в подготовката на атентати в търговски център и в обществения транспорт, получиха присъди от 15 години затвор при строг режим, предаде Франс прес, като цитира руски медии.
 
Бахтиер Махмудов и Зафархон Рахматов, родом от бившата централноазиатска съветска република Таджикистан, ще излежат присъдите си в "лагер със строг режим", гласи решението на Московския военен окръжен съд.

Кои са най-големите световни заплахи?
 
Руската служба за сигурност ФСС обяви ареста им през декември 2017 г., като ги обвини в подготовката на самоубийствени атентати в Москва по Нова година и по време на кампанията за президентските избори през март 2018 година. В жилищата им бяха открити съставки за самоделни бомби и оръжия.
 
Според пресслужбата на съда, двамата са се канели да извършат атентати във влак в предградията на Москва и в голям търговски център в руската столица, съобщава агенция "Новости". Те се признаха за виновни и призоваха съда да прояви снизходителност.

Русия приветства изтеглянето на войските на САЩ от Сирия, Израел взима мерки
 
По данни на ФСС близо 2900 руски джихадисти, произхождащи преди всичко от нестабилните мюсюлмански кавказки републики, са участвали в боеве в Ирак и в Сирия. Няколко хиляди бойци произхождат и от страни от Централна Азия, които имат голяма диаспора в Русия. От началото на военната си интервенция в Сирия през септември 2015 г. страната, която е съюзник на режима на Башар Асад, беше заплашвана с ответни мерки от Ислямска държава и от руския клон на Ал Каида, припомня АФП.
 
През 2017 г. в Русия бяха извършени няколко атентата. При нападение в метрото на Санкт Петербург, втория по големина град в страната, загинаха 15 души и бяха ранени десетки. Предполагаемият извършител, загинал при атаката, беше 22-годишен, родом от Киргизстан. Отговорността за този атентат беше поета от свързана с Ал Каида неизвестна групировка - "Батальонът на имам Шамил", по данни на американския център за наблюдение на джихадистки сайтове SITE.
БТА