/ iStock
Сънародниците й я наричат "съвременна Медея" на името на героинята от гръцката митология, която убива синовете си
Гръцки съд наложи доживотен затвор на жена, призната за виновна в убийството на деветгодишната си дъщеря и заподозряна за смъртта на другите си две дъщери, предаде АФП.

Делата срещу 35-годишната Рула Писпиригу предизвикаха възмущение и ярост в цялата страна.

 
Смъртните заплахи срещу Писпиригу накараха правителството да отправи призиви за спокойствие. Малко след ареста ѝ пред съда бяха изпратени полицаи, след като тълпа се събра да крещи обиди по неин адрес. Съдът в Атина призна Писпиригу за виновна в умишлено убийство заради смъртта на деветгодишната Джорджина.

В ареста от 2 години майката очаква присъда и по подозренията за убийствата на двете си по-малки дъщери. Малена е била на три годинки и половина, когато умира през 2019 г., а Ирис - само на само шест месеца, когато смъртта я застига през 2021 г.

Установено е, че Рула е отровила Джорджина с кетамин - вещество, което обикновено се използва като анестетик във ветеринарната хирургия, но също и при някои лечения на депресия. Детето умира през 2022 г. в болница, където е била приемана няколко пъти през предходните 10 месеца.

Съдът установява, че майка ѝ се е опитала да я убие при поне един от предишните престои в болница.

 

Малката Малена е била обявена за страдаща от остра чернодробна недостатъчност. Първоначално причината за смъртта на Ирис е била регистрирана като сърдечна недостатъчност.

Изследванията, които са направени след смъртта на Джорджина обаче показват, момиченцата са били удушени.

Гръцките медии нарекоха Писпиригу, обучена медицинска сестра, "съвременна Медея" на името на героиня от гръцката митология, която убива синовете си, след като баща им я изоставя заради друга жена.

 
Майката твърдо пледира за своята невинност по време на процеса, започнал през януари миналата година.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС