По време на проведената днес дарителска конференция на ЕС бяха събрани над 7 млрд. евро за подпомагане на Турция и Сирия, пострадали тежко от мощните земетресения от миналия месец, съобщи Анадолската агенция.

"Общият размер на поетите финансови ангажименти възлиза на 7 млрд. евро", обяви шведският премиер Улф Кристерсон в края на Международната донорска конференция "Заедно за хората в Турция и Сирия".

Румъния ще подкрепи с 1,3 млн. евро възстановяването на Турция и Сирия след земетресенията

Кристерсон заяви, че събирането на средства е "достигнало целта си".

Събитието беше организирано съвместно от Европейската комисия и шведското правителство, което пое на 1 януари ротационното председателство на Съвета на ЕС.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също приветства обещанията.

"Много ви благодаря, че показахте на хората в Сирия и Турция, че не са сами, че ни е грижа, че сме тук, за да помогнем", каза тя.

ЕС отпуска 1 млрд. евро помощ за възстановяване на Турция

Самата Европейска комисия обеща 1 милиард евро за възстановяване на Турция и допълнителен пакет от 108 милиона евро за хуманитарна помощ и ранно възстановяване в Сирия.

На 6 февруари земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер разтърсиха Южна и Югоизточна Турция, отнемайки живота на над 50 000 души.

Около 13,5 млн. души бяха засегнати в 11 провинции на Турция, а именно Кахраманмарас, Хатай, Газиантеп, Адияман, Малатия, Адана, Диарбекир, Килис, Османие, Санлиурфа и Елазиг.

В съседна Сирия са загинали най-малко 4500 души, а ранените са повече от 8700.

 
БГНЕС