Докладите на ЕК за България и Румъния готови до идния петък
Докладите на ЕК за България и Румъния готови до идния петък / netinfo

Докладите на Европейската комисия за България и Румъния, готвени според изискванията на механизма за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието, трябва да са готови до идния петък, съобщи БТА, като цитира добре информиран източник от европейските институции.

Същия този ден, 18 юли, се очаквало докладите да бъдат внесени в канцелариите на европейските комисари. Обикновено подобни документи се разглеждат от ръководителите на канцеларии, които посочват дали има евентуални забележки или добавки и подготвят мнение за съответния комисар. Ако има забележки или добавки, те се обсъждат, приемат се или отхвърлят от комисарите.

При всяко положение документи от типа на предстоящите доклади за България и Румъния се представят в окончателен вид само след като са получили одобрение от всички комисари, включително и от председателя на Европейската комисия.

Засега се планира официално им разгласяване да стане на 23 юли по време на редовния обеден брифинг за акредитирани към Европейската комисия журналисти. Този ден сутринта има заседание на Европейската комисия с участието на всички комисари, което трябва да е последното им преди да излязат в лятна ваканция.

Според източника изпращането на докладите по канцелариите на комисарите ще стане в петък, 18 юли, тъй като на 21 юли е националният празник на Белгия и това може да засегне в някаква степен работата на европейските институции, основните от които са разположени в белгийската столица Брюксел.