/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Брюксел, за да призове лидерите на ЕС да увеличат подкрепата за опустошената от войната страна по време на третия етап от европейската си обиколка.

Русия: ЕС продължава да се нуждае от петролните ни продукти

Зеленски пристигна в седалището на Европейския съюз заедно с френския президент Еманюел Макрон, за да направи обръщение към парламента на блока и да участва в среща на върха.

Лидерите на ЕС приветстваха пристигането на украинския президент Зеленски в Брюксел за първото му посещение в сърцето на съюза след началото на войната, когато той бе посрещнат от приветстван на ЕП Роберта Мецола.

Welcome home, welcome to the EU @ZelenskyyUA. pic.twitter.com/0Jww2dDKdI
"Добре дошъл у дома, добре дошъл в ЕС", написа в Туитър ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел над снимка, на която стиска ръката на Зеленски заедно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 „Слава на Украйна“, така украинският президент започна речта си пред Европейския парламент в Брюксел, където бе посрещнат с овации.

"Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз", заяви в речта си председателят на парламента Роберта Мецола. "Държавите трябва да обмислят бързо, като следваща стъпка, предоставянето на системи с далечен обсег на действие и самолети, от които се нуждаете, за да защитите свободата, която твърде много хора приеха за даденост."

Шолц: Няма да има атаки по руската територия със западни оръжия

Според Мецола отговорът на ЕС трябва да бъде пропорционален на заплахата, а тя е екзистенциална. Зеленски възхвали европейските стандарти на живот, върховенството на закона, отворените общества и ценностите на европейските хора.

„Стойността на живота в Русия е унищожена, само този в Кремъл има стойност“, каза той. „Русия гледа на хората си като на средства за носене на оръжие. „Руският режим е срещу всякаква социална справедливост и разнообразие, инвестира в ксенофобия, опитва се да превърне нечовешките реалности от 30-те и 40-те години на миналия век в реалност днес“, добави Зеленски.

Той благодари за подкрепата, която украинците получават от жителите на градовете в цяла Европа в тази "историческа битка".
БГНЕС