/ БГНЕС
Израелската полиция се опита да разпръсне с гумени куршуми и сълзотворен газ протестиращи палестинци, които ги замеряха с камъни след погребението на млад мъж, починал от рани, получени при конфронтация със служителите на миналия месец, съобщава БТА. Има информация за десетки ранени.
 
Стотици опечалени се присъединиха към погребалната процесия на Уалид Шариф, който почина в събота. Той получи сериозно нараняване на главата на 22 април, след като израелската полиция стреля с гумени куршуми по протестиращи, които ги замеряха с камъни в най-чувствителния свещен обект в Ерусалим.
 
„С нашите души и кръв ние ще те изкупим, мъченико“, скандираха опечалените. Някои хора развяваха палестински знамена.
 
Израелската полиция на свой ред обясни, че протестиращите са хвърляли камъни, пръчки и фойерверки по силите за сигурност. Те публикуваха видео, в което се вижда как срещу тях биват хвърляни предмети близо до гробището и друго видео, на което се вижда как камъни падат по близка улица. Полицията се зарече да използва „твърда ръка“, за да спре ескалацията на напрежението, превърнало „погребението в излязла от контрол демонстрация на насилие“.
 
По информация на Палестинския „Червен полумесец“ 37 палестинци са пострадали от гумени куршуми, шокови гранати и побои. Наложило се е да бъдат хоспитализирани 10 души, включително двама с наранявания на очите. Полицията на свой ред обясни, че няколко служители са били леко ранени.
 
БТА