/ iStock
Десетки ученички в Иран са били хоспитализирани във вторник след мистериозно натравяне, съобщи иранската информационна агенция. Смята се, че това е последното от поредицата предполагаеми нападения в Ислямската република, съобщи АФП.

През последните три месеца са регистрирани стотици случаи на респираторни смущения сред ирански ученички, предимно в свещения град Кум, южно от Техеран, като при някои от тях се е наложила хоспитализация.

В неделя правителствен служител заяви, че се смята, че нападенията са умишлен опит да се наложи затварянето на училищата за момичета.

"Днес по обяд бяха отровени няколко ученички в девическото училище "Хайям" в град Пардис, провинция Техеран", съобщи информационна агенция Tasnim.

До момента в болницата са били настанени 35 ученички, заяви Tasnim, добавяйки към стотиците случаи на отравяне от ноември насам в поне два други града, включително Кум.

Отравянията се случват повече от пет месеца след протестите, които се разпространиха в Иран след смъртта в ареста на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след нейното задържане за предполагаемо нарушение на строгия кодекс за обличане на жените в страната.

 
БГНЕС