В Южна Германия все още има диворастящи гъби, замърсени с радиоактивен цезий, десетилетия след ядрената авария в Чернобил, предаде ДПА, позовавайки се на ново проучване, публикувано вчера.

Резултатите от най-новото проучване на Федералната служба за радиационна защита (ФСРЗ) показват, че гъбите са замърсени с изотопи на цезий-137 с произход от ядрената авария в Чернобил през април 1986 година.

Кличко предупреди за опасност от ядрена катастрофа, по-голяма от Чернобил и Фукушима

Изследователи на рака казаха, че цезий-137 може да се натрупва в тъканите на костите и да увреди генетичния им материал. В дългосрочен план това би могло да доведе до заболяване от рак на костите и левкемия.

Всяка година ФСРЗ изследва за наличие на изотопа диви ядливи гъби на осем места в южногерманската провинция Бавария. На някои места са били отчетени над 4000 бекерела цезий-137 на килограм гъби. Горната граница за продаваните по пазарите гъби е 600 бекерела.

Експерти от Киев: Спирането на Запорожката АЕЦ може да предизвика катастрофа

Рисковете за здравето обаче са минимални. Излагането на радиация е сравнително минимално, когато дивите гъби се консумират в нормални количества. И все пак ръководителката на ФСРЗ Инге Паулини посъветва берачите на гъби в Бавария да ги ядат в умерени количества, "за да избегнат ненужно излагане на радиация".
БТА