Гърция отива към нови избори, предава NOVA.

Само ден след вота за парламент, победителите от „Нова демокрация” обявиха, че няма да се опитат да направят правителство.
Лидерът и настоящ премиер Кириакос Мицотакис съобщи това в деня, в който трябваше да получи мандат от президента. Сега той ще бъде даден на вторите в изборите - коалицията „Сириза”, но те едва ли ще могат да формират толкова широка коалиция.

„Нова демокрация“ води на изборите в Гърция

„Резултатите от изборите са показателни. Те демонстрират, че „Нова демокрация” получава одобрението на хората да управлява. Силно и автономно управление - това поискаха гражданите. По един абсолютен и категоричен начин. Освен това поискаха още нещо - да се движим по пътя на решителните реформи възможно най-бързо”, каза Мицотакис.

Петима души са арестувани в Централна Гърция за купуване на гласове

 

До това положение се стигна след изненадващо голямата победа на „Нова демокрация”. В разрез с прогнозите, управляващите побеждават с над 20 процента разлика, а само шестима депутати не им стигат за мнозинство в парламента. На следващите избори се очаква друго разпределение на депутатските места и „Нова демокрация” планира да се възползва.

NOVA