Изборният ден в Гърция приключи в 19 ч. и незабавно беше обявен екзитполът за очакваните резултати на основата на анкета сред част от избирателите в изборните секции. Общият екзитпол е поръчан от основните телевизионни канали на страната.

Данните показват, че управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация получава между 36 и 40 процента от гласовете. Втората сила, опозиционната лява СИРИЗА, е подкрепена от 25-29 процента. Следва лявоцентристката ПАСОК с 9,5-12,5 процента, Гръцката комунистическа партия с 6-8 процента и националистическото „Гръцко решение“ с 3,5-4,5 процента. Още две партии са около прага за влизане в парламента – МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 2,5-4,5 процента и евроскептичната лява партия „Плевси елефтериас“ (Курс на свободата) с 2,2 – 4,2 процента.

На основата на тези данни Нова демокрация би получила между 121 и 125 места в 300-членния гръцки парламент, което няма да ѝ осигури мнозинство да състави самостоятелно правителство.

Ако се потвърдят резултатите от екзитпола, СИРИЗА ще има от 86 до 89 депутати, ПАСОК от 35 до 36, ГКП 22-23, „Гръцко решение“ 15. Мера25 и „Плевси елефтериас“ ще имат съответно 11-12 и 10 депутати, ако влязат в парламента.

Силният резултат на Нова демокрация прави още по-вероятен сценария за нови парламентарни избори в Гърция в края на юни или началото на юли, доколкото този резултат създава голяма вероятност дясноцентристката партия да получи абсолютно мнозинство в парламента, защото следващите избори ще се произведат по различна избирателна система, която облагодетелства най-голямата политическа сила. От друга страна СИРИЗА и ПАСОК заедно според екзитпола няма да имат мнозинство, което прави още по-трудно и без друго малко вероятното съставяне на правителство на „победените“.
Петър Къдрев/БТА