/ iStock/Getty Images
Предизборният период в Гърция започна официално, след като в събота вечер указът на президента Катерина Сакеларопулу за разпускане на парламента беше официално окачен на източния вход на сградата на парламента в Атина, съобщи АНА-МПА.

Според указа изборите ще бъдат проведени на 21 май, а новият състав на парламента ще бъде свикан на първото си заседание в 11 ч. на 1 юни, когато депутатите ще положат клетва.

Гръцкият парламент одобри блокиране на неонацистка партия

По-рано в събота, както и се очакваше да стане след великденските празници, премиерът Кириакос Мицотакис беше приет от Сакеларопулу и й връчи предложението на кабинета за разпускане на парламента. Още през март Мицотакис обяви 21 май за дата на следващите парламентарни избори, след като тежката железопътна катастрофа на 28 февруари го накара да промени първоначалните си намерения за избори през април.

В предизборния период всички министри остават на постовете си, с изключение на министъра на вътрешните работи Макис Воридис и на правителствения говорител Янис Иконому. Поста на служебен министър на вътрешните работи заема професорът по публична администрация в Атинския университет и бивш омбудсман Калиопи Спану, а ролята на говорител на правителството ще изпълнява сържавният министър Акис Скерцос.
 
БТА