/ Istock
Поправката, блокираща партията на Касидиарис, беше приета от гръцкия парламент след гласуване на Нова демокрация (НД) и ПАСОК.
БГНЕС припомня,че Илиас Касидиарис е бивш член на гръцката неонацистка партия "Златна зора" и планира да се завърне към политическия живот с нова партия "Гърци" на предстоящите парламентарни избори, след като беше вкаран в затвора по обвинение в организиране на престъпна група заедно с членове на партията си в най-големия съдебен процес срещу една политическа партия след Нюрнбергския процес.

Гръцкият парламент се събра, за да гласува блокирането на партията му. По време на гласуването настъпи хаос, а вотът беше използван като тема за агитация за предстоящите избори.

По време на обсъждането ѝ в съответната комисия Нова демокрация и ПАСОК-КИНАЛ подкрепиха поправката, въпреки че ПАСОК предложи контролът да се извършва не от 1-ви отдел, а от пленума на Върховния съд.

СИРИЗА се въздържа при гласуването и настояваше за реда, предложен от опозиционната партия при първото приемане на съответните разпоредби.

Комунистическата партия на Гърция изрази несъгласие с подобни разпоредби, които в бъдеще могат да отворят вратичка за други изключвания на партии и комбинации. Гръцко Решение и MEРA25 също изразиха отрицателна позиция, съобщи "Катимерини".

Позовавайки се на проектозакона, министърът на вътрешните работи Макис Воридис изтъкна, че в него има само положителни разпоредби. В края на изказването си Воридис направи обширен отчет за работата на правителството на НД във всяка област, след което я противопостави на управлението на опозиционната партия.

Докато течаха дебатите в пленарна зала, думата взе председателят на СИРИЗА Алексис Ципрас, който започна изказването си, като отбеляза отсъствието на министър-председателя от последното заседание на парламента. "Г-н Мицотакис отново отсъства. Имахме много дебати в парламента, каза той. Той не иска повече. Той не иска дори дебат по телевизията. Ето колко много си вярва", коментира председателят на опозицията.
БГНЕС