Демонстранти от цял свят призоваха за мерки срещу глобалното затопляне
Демонстранти от цял свят призоваха за мерки срещу глобалното затопляне / netinfo

Хиляди души демонстрираха днес в над 50 града в цял свят, за да призоват държавните лидери да предприемат спешни мерки срещу глобалното затопляне, предадоха световните агенции.

Акцията бе организирана в момент, когато над 10 хиляди делегати, сред които представители на близо 190 правителства, обсъждат на индонезийския остров Бали приемането на нов глобален екологичен договор, който да замени Протокола от Киото. Тя включваше прояви, вариращи от парад с костюми в Манила до велосипеден поход в Лондон.

Демонстрантите в британската столица не се уплашиха от проливния дъжд и завършиха шествието си пред американското посолство. 7 хиляди според организаторите и 2 хиляди по данни на полицията, те призоваха за намаляване на емисиите на парникови газове.

"Режете въглерода, не горите" и "Действията говорят по-силно от думите", гласяха част от издигнатите лозунги. Група демонстранти носеха снимка на американския президент Джордж Буш, на която бе написано: "Издирван за престъпления срещу човечеството".

Около хиляда души се включиха в шествие по улиците на Стокхолм. Под дъжда те издигнаха лозунги като "Правете любов, не въглероден диоксид" и "Летенето (самолетните полети) убива".

3 хиляди души дефилираха по улиците на Брюксел.

В Истанбул, демонстранти поискаха от турското правителство да подпише Протокола от Киото и да се откаже от проект за изграждане на атомни електроцентрали.

Над хиляди души се събраха на демонстрация в центъра на Атина. "Не жертвайте климата, за да правите пари", гласеше един от издигнатите лозунги.

Подобна демонстрация се състоя и в Солун. Франс прес отбелязва по този повод, че доскоро гърците не са били особено загрижени от глобалното затопляне, но положението се е променило след големите пожари през лятото, които взеха повече от 60 жертви.

За сметка на това едва петдесетина души се отзоваха на призива за провеждане на демонстрация в Мадрид.

Десетина руски еколози пък бяха уведомени от милицията, че нямат право да демонстрират поради липса на разрешение от властите.

Светлините в Германия, Австрия и Швейцария угаснаха за пет минути тази вечер като символен жест за привличане на вниманието към нарастващото потребление на енергия в света. Исторически сгради като Кьолнската катедрала и Бранденбургската врата в Берлин потънаха в мрак.