Демонстрант бе тежко ранен при взрив в киевския Дом на профсъюзите
Демонстрант бе тежко ранен при взрив в киевския Дом на профсъюзите / БГНЕС, архив

Един антиправителствен демонстрант бе ранен след експлозия в киевския Дом на профсъюзите, окупиран от протестиращи, съобщи пресслужбата на полицията, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Към обяд властите са получили сигнал от лекар, че в една от градските болници пребивава в безсъзнание мъж в тежко състояние с увреждания на очите и травма в китката на едната ръка. Според лекаря мъжът е отворил кутия на петия етаж на сградата, след което е настъпил взривът. Полицията се опитва да разследва, но демонстрантите не допускат следствените органи на местопроизшествието, посочва БТА.

Многохилядна опозиционна демонстрация се състоя днес край сградата Върховната рада в Киев с призиви за промени в конституцията, които да отнемат пълномощия от президента и да ги прехвърлят на парламента. Според организаторите участниците в проявата са били 20 хиляди, но проправителствени медии съобщиха, че те са били 3000.

Също днес в Мариинския парк в центъра на столицата имаше митинг в подкрепа на управляващата Партия на регионите и президента Виктор Янукович. Организаторите съобщиха, че участниците са били над 8000, предаде ИТАР-ТАСС.

Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е пристигнала в украинската столица в опит да помогне за намирането на изход от политическата криза, съобщи АП. Американското посолство в Киев съобщи, че по време на двудневния си престой тя ще се срещне с президента Янукович и с представители на опозицията.

От Европейската комисия в Брюксел съобщиха междувременно, че кризата в Украйна ще бъде включена в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС на равнище външни министри на 10 февруари.