Делегати напуснаха конференцията в Женева по време на речта на Ахмадинеджад
Делегати напуснаха конференцията в Женева по време на речта на Ахмадинеджад / снимка: БГНЕС

Представителите на държавите членки на Европейския съюз, участващи в Конференцията на ООН за расизма "Дърбан II" в Женева, напуснаха залата, когато иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заговори за "расистко правителство" в Близкия Изток, предаде АФП.

 

Няколко минути преди това, когато иранският президент се готвеше да вземе думата, най-малко трима протестиращи, носещи многоцветни перуки и червени клоунски носове, извикаха "расист, расист" по адрес на оратора преди да бъдат изведени от охранителите.  

 

Иранският президент определи като "арогантен и егоистичен" бойкота на редица западни страни, сред които САЩ, на конференцията "Дъбран II" за расизма, която започна тази сутрин в централата на ООН в Женева, предаде АФП.

 

"От наша гледна точка бойкотът разкрива арогантността и егоизма и е в основата на проблемите в света", заяви Ахмадинеджад на пресконференция. САЩ, Германия, Канада, Италия, Полша, Австралия, Холандия и Израел решиха да не участват в конференцията на ООН, която трябваше да бъде продължение на тази от Дърбан през 2001 г., тъй като се опасяваха от антисемитски изявления на иранския държавен глава. Ахмадинеджад заяви, че "приема положително" новата американска политика към Иран и допълни, че очаква "конкретни промени".

 

"Ние приветстваме промените на американските политики, защото считаме, че промените днес са необходими", заяви иранският президент. "Очакваме конкретни промени и подкрепяме диалога, основаващ се на взаимно уважение", допълни той. Новата администрация на американския президент Барак Обама подаде ръка на Иран след години на студени отношения между двете сили.  

 

Франция призова ЕС да прояви "изключителна твърдост" след речта на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад на конференцията на ООН по расизма. Париж определи изявлението на иранския държавен глава като "неприемлив призив към расистка омраза", предаде АФП. Френският президент Никола Саркози, който вече осъди неприемливите изявления, направени при други обстоятелства от иранския президент, осъжда напълно тази реч на омразата, се казва в комюникето на френското президентство.