/ БГНЕС
Парламентът на Дания ще обсъди законопроект за забрана на изгарянето на Корана, след като поредица от осквернявания на свещената книга на исляма предизвика гняв в мюсюлманските страни.

Близо 1000 души протестираха до датското посолство в укрепената Зелена зона на Багдад в края на юли, след призива на духовника Муктада Садр.

Ал Кайда зове за мъст заради горенето на Корана в Швеция и Дания

Правителството на Дания заяви, че напрежението представлява заплаха за националната сигурност.

Законопроектът има за цел да обяви за престъпление "неуместното третиране на текст със силно значение за религиозна общност", се казва в резюме на сайта на парламента. Нарушителите може да получат до две години затвор.

Между 21 юли и 24 октомври тази година в Дания са регистрирани 483 изгаряния на книги или знамена, според данните на националната полиция.

Първоначално обявен в края на август, законопроектът беше изменен след критики, че първоначалната му форма ограничава свободата на изразяване и ще бъде труден за прилагане.

Ердоган: Изгарянията на Корана в Европа са престъпления от омраза

„Законопроектът е стеснен, за да се насочи конкретно към неправилното третиране на писания със значително религиозно значение“, се казва в изявление на министерството на правосъдието от края на октомври.

Първоначално се предвиждаше законопроектът да обхване обекти със значително религиозно значение.
БГНЕС