Бежански център на гръцкия остров Лесбос
Бежански център на гръцкия остров Лесбос / БГНЕС, архив
Първи случай на заразен с коронавирус е регистриран в центъра за прием и регистрация на бежанци и мигранти „Мория“ на гръцкия остров Лесбос, а бежанският лагер незабавно е поставен под 14-дневна карантина, предаде МИА.

Преносител е 40-годишен бежанец от Сомалия с документи за законно пребиваване в Гърция. Той напуснал лагера „Мория“ в средата на юли, отишъл в Атина, но през последните дни се върнал на гръцкия остров и отседнал на палатка, въпреки че преди това получил разрешение за напускане на приемния център.

Председателят на Националната организация за обществено здраве на Гърция, както и епидемиолозите заминават за Лесбос, а процесът на проверка на контактите на заразения беглец вече е започнал.

С решението на министрите на гражданската защита, миграцията и убежището на Гърция, бежанският лагер ще бъде поставен под карантина до 15 септември, влизането и излизането са забранени и, както съобщиха от Министерството на миграцията и убежището на Гърция, е увеличено присъствието на полиция за пълно спазване на забраната за движение.