/ iStock/Getty Images
Белгийските здравни власти отчетоха днес трайно намаляване на новооткритите случаи на заразени с COVID-19, както и ръст в броя на починалите за последното денонощие. От 417 починали в сряда, 282 са възрастни хора от старчески домове, които не са били  в болница.

До днес в страната са починали 4857 заболели и са установени 34 809 носители на заразата от извършени над 100 000 лабораторни изследвания. Властите уточниха, че броят на починалите включва случаите, потвърдени с лабораторен тест, както и "съмнителни" смъртни случаи в старческите домове. Отбелязва се, че около една трета от починалите в дом за стари хора са били изследвани за заболяването.

За последното денонощие в болница са постъпили 310 души, а общият брой на приетите за лечение в страната досега заради епидемията достига 12 242 души. В сряда 455 души са напуснали болница с подобрено здраве.

Белгийските власти решиха вчера да удължат въведената обща карантина до 3 май. Премиерът Софи Уилмес днес поясни, че след тази дата може да се очаква постепенно възобновяване на търговската дейност в страната.