Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Бивш външнополитически съветник на предизборната кампания на Доналд Тръмп се е признал за виновен по обвинението в лъжа пред ФБР за контактите си с Русия, предаде ДПА.

Ексшефът на кампанията на Тръмп се предаде на ФБР, обвиняват го в заговор (ВИДЕО)

Работейки за кампанията, Джордж Пападопулос се е срещнал с неназован чуждестранен професор, който имал връзки с руското правителство, търсейки информация, която би могла да навреди на съперничката на Тръмп от Демократическата партия Хилари Клинтън. Това сочат материали от следствието, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, назначен от министерството на правосъдието. Мълър разследва твърденията за намеса на Русия в президентската кампания в САЩ през 2016 г. Пападопулос признал на 5 октомври пред разследващия екип на Мълър, че е лъгал в показанията пред ФБР кога е имал срещи с руснаците, става ясно от оповестеното днес обвинение във възпрепятстване на разследването на ФБР.

Шефът на предизборния щаб на Тръмп е работил в полза на руски милиардер

Според обвинението чикагският адвокат е използвал връзките си с професора и с неназована рускиня в опит да организира срещи между хора от кампанията и руски правителствени служители. Той също така е работил за организиране на среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп, но такава не се е състояла.

Зетят на Тръмп ще отговаря пред разследващи предполагаема руска намеса в изборите в САЩ

В показанията пред ФБР малко след встъпването на Тръмп в длъжност на 20 януари т.г. Пападопулос казал, че се е срещал с професора още преди да се включи в предизборния екип на Тръмп миналата годна. Според следствието на Мълър обаче той се е срещнал с него след като започнал да работи за кампанията на Тръмп.
БТА