Емерсън Мнангагва
Емерсън Мнангагва / БГНЕС
Емерсън Мнангагва положи клетва като президент на Зимбабве пред десетки хиляди възторжени поддръжници на националния стадион в столицата Хараре, с което официално и окончателно приключи 37-годишното управление на Робърт Мугабе, предаде Ройтерс.

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка

Пред множеството 75-годишният Мнангагва, бивш шеф по сигурността, наричан "Крокодила", се закле да спазва конституцията и законите на Зимбабве и да брани правата на неговите 16 милиона граждани.

Мнангагва поема управлението на една разорена страна три дни след историческата оставка на най-възрастния действащ държавен глава на планетата - 93-годишният Мугабе, който се оттегли под натиска на армията и партията си и на уличните протести, припомня Франс прес.

Военните в Зимбабве превзеха властта, отричат да са извършили преврат

От ранни зори жителите на столицата се тълпяха пред вратите на стадиона, за да приветстват новия си президент. "Изпълнени сме с ентусиазъм и очакваме много от Мнангагва. Живеем в диктатура от много дълго време", каза пред АФП 23-годишна зимбабвийка.

"Благодарим на нашите войници" и "Народът каза думата си" се четеше по транспарантите на стадиона. Тези думи каза самият Мнангагва в сряда пред хилядите привърженици, стекли се пред централата на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ).
БТА