Военни поставиха под контрол радиото и телевизията в страната
Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отрекоха в страната да е извършен преврат, предаде АФП. Те потвърдиха, че са завзели властта, но подчертаха, че тяхна мишена са "престъпниците" около президента Робърт Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс.
 
Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание". Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.
 
Към 2.00 ч. местно време се чу продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.
 
Военните в Зимбабве задържаха финансовия министър на страната Игнасиус Чомбо, след като завзеха властта, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.
 
Чомбо е водещ член на т.нар. фракция "Г40" на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт". Фракцията е оглавена от съпругата на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния президент на президентския пост.
 

БГНЕС, архив


Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка. Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.
БТА