/ /iStock
Най-малко четирима души са загинали, а петима са били ранени при експлозия с все още неустановен произход в жилищен блок в Антверпен, Белгия, съобщи полицията.

Повече от 24 часа след експлозията, станала на разсъмване на 13 юни, службите за спешна помощ все още претърсват развалините в търсене на поне един изчезнал човек, съобщи същият източник.

Сред четиримата загинали има и десетгодишно момиче, съобщи още полицията.

Назначен е съдия-следовател, който да установи причината за експлозията - разследване, за което прокуратурата и полицията пазеха строга тайна в деня след инцидента.

"Днес няма да коментираме разследването, за да може то да продължи в пълно спокойствие", подчерта говорител на полицията. Той допълни, че на мястото на инцидента са били извикани службите за обезвреждане на бомби, за да обезопасят сградата заедно с пожарната, в допълнение към пожарникарски експерт и няколко съдебни експерти.

Операторът на газоразпределителната мрежа също изпрати екип, чиито констатации все още не са довели до заключението, че експлозията е причинена от газ, според фламандската обществена телевизия VRT.

Белгийският крал Филип пристигна в Антверпен, за да отдаде почит на работата на спасителите в компанията на кмета на града Барт де Вевер и министъра на вътрешните работи Анелис Верлинден.

Спасителната операция е била особено трудна поради нестабилността на сградата, чиито два горни етажа (от общо четири) са били напълно отнесени от експлозията.

Инцидентът е станал в антверпенския квартал Хобокен, индустриален район на брега на река Шелда, където голяма част от населението е с имигрантски произход. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС