Иран
Иран / iStock/Getty Images
Четирима служители на иранските сили за сигурност бяха убити при нападение в Югоизточен Иран, предаде днес иранската новинарска агенция ИРНА, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Атаката е била извършена в провинция Систан и Белуджистан, която граничи с Афганистан и Пакистан и в която през последните месеци имаше епизоди на насилие.

"Четирима членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция" бяха убити при нападениe в района на град Сараван, който се намира близо до границата с Пакистан, се казва в информацията на ИРНА. Нападателите "се опитаха да влязат от Пакистан в Иран, за да извършват диверсионни операции", заяви Хосейнали Фарахи, командир на иранските граничари в Сараван.

Трима полицаи загинаха при престрелка в Йордания

"Извършителите на атаката. . . избягаха в Пакистан, след като по тях бе открит огън", заяви Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, цитиран от ИРНА. 

Систан и Белуджистан е една от най-бедните провинции на Иран. В нея живее белуждското малцинство, което изповядва сунитския ислям, а не шиизма, който доминира в Ислямската република. Тя често става сцена на сблъсъци между силите за сигурност, белуджски бунтовници, екстремистки групировки на сунитите и наркотрафиканти, отбелязва Франс прес.
БТА