/ iStock/Getty Images
Трима полицаи загинаха днес в размирен район в Южна Йордания, докато са се опитвали да арестуват заподозрени в убийството на техен колега, който бе застрелян миналата седмица, предаде Асошиейтед прес. Главният заподозрян също е загинал в престрелката, казаха властите.

Трагедията се е разиграла в провинция Маан, където миналата седмица местният старши полицай Абдул Разак Абдел Хафез Ал Далабех бе убит. Дирекцията по обществена сигурност съобщи, че служителите са обградили местоположението, на което са били няколко заподозрени в убийството на полицая. Един от заподозрените е стрелял с автоматично оръжие, а служителите на реда са отвърнали на огъня, се казва в изявление.

Той добави, че служителите са арестували девет заподозрени и са конфискували “автоматични огнестрелни оръжия и голямо количество боеприпаси“. Смята се, че те членуват в терористична група, която следва "такфирската идеология" - термин, описващ ислямистките екстремисти. 

Арестите са последица от едни от най-големите безредици в Йордания през последните години, след като шофьорите на камиони започнаха стачка заради поскъпването на горивата. Демонстрациите се разпространиха в няколко града в цяла Йордания и миналия четвъртък демонстранти влязоха в стълкновения с полицията.

Полицията каза, че Далабех е бил застрелян от “престъпници“ по време на сблъсъци в Маан. Впоследствие Йордания издаде “временна забрана“ на социалната медийна платформа ТикТок, а крал Абдула Втори обеща “твърдо да се справи“ с престъпниците.
БТА