Чешкият президент назначи Петър Нечас за премиер
Чешкият президент назначи Петър Нечас за премиер / снимка: Reuters

Чешкият президент Вацлав Клаус назначи Петър Нечас, лидер на дясната Гражданска демократическа партия /ГДП/ за министър-председател, съобщи Франс прес.

Клаус изразил надежда, че в близките дни 45-годишният Нечас ще успее да приключи преговорите по състава на новия кабинет и ще си осигури достатъчно парламентарно мнозинство.

Нечас каза, че се надява да приключи коалиционните преговори до 7 юли и да състави правителство до 15 юли.

В правителствената коалиция влизат десни партии, които имат  118 от общо 200 места в долната камара на парламента. Освен ГДП в коалицията влизат партиите "Обществени дела" и ТОП-09. АФП посочва, че заради мнозинството, на което разчита, новото правителство вероятно ще се окаже най-стабилното от създаването на Чешката република през 1993 г.

Според ИТАР-ТАСС преговорите между коалиционните партньори за разпределението на министерските постове са пред приключване, пише БТА. Според предварителна информация министерствата на външните работи и на финансите ще бъдат оглавени от представители на ТОП-09 - от бившия външен министър Карел Шварценберг и бившия финансов министър Мирослав Калоусек. За поста министър на вътрешните работи претендира председателят на "Обществени дела" Радек Йон.