/ iStock/Getty Images
Някои други мерки може да бъдат удължени по силата на други закони
Долната камара на чешкия парламент отхвърли искането на правителството за удължаване на въведеното на 5 октомври м.г. извънредно положение след 14 февруари, предаде Ройтерс.

Правителството на малцинството начело с Андрей Бабиш каза, че решението означава край на националните ограничения за придвижване, включително и на вечерния час, отмяна на забраната за събирания на публично място и отваряне на обектите за търговия на дребно.

Германия затваря границите си с Чехия и Тирол

Някои други мерки може да бъдат удължени по силата на други закони. Кабинетът на Бабиш искаше извънредното положение да продължи до 16 март. Министърът на здравеопазването Ян Блатни определи създалата се ситуация като катастрофална, предаде ТАСС.

Той изрази опасения, че отварянето от понеделник на всички магазини, обекти за битови услуги, сауни, басейни, музеи, театри и други обществени обекти ще доведе до рязко увеличаване на социалните контакти и взрив на разпространението на заразата от коронавирус.

Блатни предупреди, че през следващите 2 седмици може да се стигне до колапс на системата на националното здравеопазване. Той прогнозира, че след няколко седмици долната камара ще бъде принудена да възстанови режима на извънредно положение.

Кметът на Прага и ръководителите на 5 от 13-те области в Чехия заявиха, че са готови да въведат локален режим на извънредно положение в своите региони. В Чехия, която има население от 10,7 милиона, общият брой заразени с коронавирус е 1 064 952.

От коронавирус са починали 17 772 болни. В момента в болница са 5817 пациенти, а 1057 са в тежко състояние. 
БТА