/ iStock/Getty Images
Германия ще затвори границите си с Чехия и австрийската провинция Тирол, където са регистрирани голям брой случаи на силно заразни варианти на новия коронавирус, съобщи днес германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, предадоха световните агенции.

Зеехофер каза пред в. "Зюддойче цайтунг", че решението е договорено с канцлерката Ангела Меркел и с вицеканцлера Олаф Шолц. Очаква се мярката да влезе в сила в неделя вечерта, уточни той и отбеляза, че се договарят изключения.

Козметичните салони в Германия ще бъдат отворени на 1 март

Зеехофер уточни, че Тирол и чешките гранични области ще включени в списъка на Германия с териториите, които са най-засегнати от мутациите на коронавируса.

Списъкът вече включва няколко страни като Обединеното кралство, Южна Африка, Бразилия или Португалия, към и от които Германия забрани по-голяма част от пътуванията.

Но тези ограничения не касаят пък германците, живеещи в тези страни или гражданите на тези страни, пребиваващи в Германия, транзитните пътници или движението на стоки.

Предполага се, че с Австрия и Чехия също ще бъдат установени изключения от правилата, по-специално с цел да се запази тесния икономически обмен между тях.

Германия актуализира стратегията си за ваксинацията

Чешкото правителство обяви днес, че изолира три района, от които два до границата с Германия заради това, че там преобладава британският вариант на коронавируса. Жителите на тези райони не могат да ги напускат и никой не може да влиза в тях.

Изключения ще се правят само за чехите, живеещи в граничните райони и работещи в здравния сектор в съседна Германия. Тирол пък е изолиран от сряда от правителството във Виена, тъй като се смята за най-голямото огнище в Европа на южноафриканския вариант на коронавируса.

Местните власти са критикувани заради притока на чуждестранни туристи по ски пистите, останали отворени въпреки изолацията, наложена на местните жители.
БТА